Címkék

, ,

Adjuk vissza Nagyvárad rangját!
Zsúfolásig telt terem előtt mutatták be tegnap, december 14.-én este az Erdély nyugati ablakában című ismeretterjesztő dokumentumfilmet. Az esten már a vetítés előtt többen dedikáltatták a frissen megjelent dvd-t, melyen a magyar mellett román, angol és német nyelven is szerepel az 57 perces dokumentumfilm.
Lakatos Attila, a film forgatókönyvírója és zenei szerkesztője arról beszélt, hogy nagy adósságunk van Nagyváraddal szemben, hiszen száz évvel ezelőtt a város a régió egyik legfontosabb kulturális, kereskedelmi központja volt, számos író, költő megfordult itt és innen indultak a nemzetközi hírnév felé. 1900 elején épültek a díszes paloták is, melyek ma a város díszei. Mára azonban eltűnt az egykori pompa, és egyre kevesebb stílusjegy emlékeztet a Sebes Körös parti város valamikori rangjára. Ezt kell nekünk, maiaknak törleszteni valahogy, ez a film talán erre is hivatott-fogalmazott a történész, muzeológus.
Villányi Zoltán, operatőr-producer ezt a gondolatot folytatta, amikor egy internetes portál turisztikai ajánlatából idézett. Emlékeztetett: ha ma a turista a világhálón keresgél szinte egyetlen olyan ajánlat sincs, amely kizárólag Szent László városába és környékére szervezne kirándulást. Mert Nagyvárad nincs rajta a turisztikai térképeken, úgyis mondhatnánk: Szent László városa nem létezik. Ezért fontos, hogy ilyen és ehhez hasonló alkotások szülessenek, hogy tudjanak rólunk, építészeti értékeinkről, természeti kincseinkről. Hiszen ez a film bizonyítani fogja, olyan páratlan kincsekkel rendelkezünk, melyek bátran állíthatjuk: Európában egyedülállóak -mondta.
Ezt követően levetítették a werkfilmeket, melyek a forgatás mikéntjéről készültek, ezt követte az 57 perces dokumentumfilm. Láthattuk többek között az első mozgóképeket 1940-ből, Erdély legnagyobb barokk bazilikáját, a világ legnagyobb máig ismert jégtömbjét, eddig még nem látott szögekből, szokatlan perspektívákból, magánlakásokból és teraszokról.
A vetítés végén az operatőr-producer megköszönte a stáb munkáját, és a színpadra hívta Lakatos Attila forgatókönyvíró-szerkesztőt, Balla Tünde, szerkesztőt, szövegírót, Tóth Károly Istvánt, a légifelvételek készítőjét és technikai vezetőt valamint két közeli munkatársát, Oláh Olivért és Lőrincz Istvánt, akik elejétől végéig részt vettek a munkában.
A vetítés után a film alkotói közül néhányan dedikáltak, majd a filmben is szereplő Heit pince jóvoltából borkóstolóra és borbemutatóra került sor.

Fotógaléria»

Reklámok